Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Τα κοκάκια είναι αναμφιβολα ένα απο τα πιο αγαπημένα γλυκά! Το θέμα είναι το μέγεθος... ποτέ δεν χορταίνεις με ένα!!!

Τα κοκάκια είναι αναμφιβολα ένα απο τα πιο αγαπημένα γλυκά!
Το θέμα είναι το μέγεθος... ποτέ δεν χορταίνεις με ένα!!!

Υλικά
1 μεσαία προς μεγάλη τούρτα
Για το παντεσπάνι :
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη (350γρ)
1 1/2 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250 γρ)
4-6 αυγά
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (baking powder)
2 κουταλιές της σούπας νερό
2 κουτ. σουπ. λεμόνι

Για την κρέμα patisserie :
1 λίτρο γάλα
70 γρ αλεύρι γ.ο.χ
60 γρ νισεστέ ή / και κορν φλάουερ (corn flower)
1/2 ποτήρι ζάχαρη (120γρ)
1 κουτ.σουπ. βούτυρο μαργαρίνη
1 βανίλια
2 κρόκους αυγού

Για το γλάσο σοκολάτας :
2 κουβερτούρες (250γρ)
1/2 ποτήρι γάλα
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο βούτυρο

Οδηγίες
Παντεσπάνι : Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε ξεχωριστά από τα ασπράδια τους κρόκους με την ζάχαρη. Στο μείγμα της ζάχαρης και των κρόκων ρίχνουμε τις κουταλιές νερού και λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε στο ίδιο μείγμα το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέικιν ανακατεύοντας με την σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε στο μείγμα αυτό την μαρέγκα και με τον ίδιο τρόπο ανακατεύουμε με την σπάτουλα. Σε βουτυρωμένο ταψί (Νο 32) ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

Κρέμα patisserie : Βάζουμε τα 500 ml γάλα στην φωτιά. Ανακατεύουμε με το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι, το νισεστέ/κορν φλάουερ, την ζάχαρη και την βανίλια. Αποσύρουμε το γάλα από την φωτιά και το ενώνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε και στην συνέχεια το επαναφέρουμε στην φωτιά. Ανακατεύουμε κυκλικά το μείγμα ώσπου να πήξει. Μόλις πήξει αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και την μαργαρίνη. Ανακατεύουμε και επαναφέρουμε το μείγμα για 1 λεπτό στην φωτιά. Η κρέμα είναι έτοιμη !

Γλάσο σοκολάτας : Σε σκεύος προσθέτουμε το γάλα και τις κουβερτούρες και τις διαλύουμε σε δυνατή φωτιά σιγά και ομοιόμορφα. Τέλος προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο φρέσκο βούτυρο.

Κατασκευή τούρτας - Ολοκλήρωση συνταγής : Κόβουμε το παντεσπάνι στην μέση οριζόντια. Στο κάτω μέρος από το παντεσπάνι προσθέτουμε την κρέμα και στην συνέχεια το πάνω μέρος από παντεσπάνι. Περιχύνουμε το γλυκό με το γλάσο σοκολάτος.


Mικρές Συμβουλές : Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι αφού έχει κρυώσει. Προσθέτουμε την κρέμα αφού έχει κρυώσει ! Το παντεσπάνι γίνεται και με 4 μόνο αυγά και μόνο με κορν φλάουερ ή συνδυασμό νισεστέ - κορν φλάουερ ! Με τις οδηγίες παραπάνω θα βγει πολύ μυρωδικό και αφράτο!


Για το γλάσο σοκολάτας είχα μόνο μία κουβερτούρα στο ψυγείο και ευτυχώς θυμήθηκα την Merenda με Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη που βρισκόταν στο ράφι μου! Το αποτέλεσμα υπέροχο ειδικά αν είστε λάτρεις των πικρών γεύσεων ! Στις λευκές γραμμούλες που θυμίζουν την όψη κωκ, χρησιμοποίησα λίγο μείγμα ζάχαρης άχνης και νερού ! Ανακάτεψα καλά μέχρι να γίνει ρευστό και πέρασα πάνω από το γλυκό με ένα πηρουνάκι !

Καλή σας όρεξη και χρόνια πολλά !!! Για τα γενέθλια της αδερφής μου με πολλή αγάπη !!
cookpad.com




loading...